Burn-out en bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 4 van de hoogbegaafde volwassenen in België te kampen krijgt met een burn-out in zijn of haar carrière. Dat is vijf keer meer dan bij werknemers die niet hoogbegaafd zijn.

Hoogbegaafde volwassenen vinden vaak moeizaam hun weg binnen het bedrijfsleven. Als hoogbegaafde volwassene kan je het gevoel hebben dat je niet past binnen het bedrijfsleven. Verder is de kans groot dat je je als hoogbegaafde onvoldoende begrepen of gewaardeerd voelt op de werkvloer. Of je vindt onvoldoende uitdaging in je werk. Of je durft geen uitdagingen aan te gaan uit angst om te falen. 

Een burn-out of bore-out kunnen hieruit voortvloeien.

Complexe posttraumatische stressstoornis als hoogbegaafde

Wanneer je als hoogbegaafde volwassene bovendien nog kampt met onverwerkt ontwikkelingstrauma (trauma ontstaan in de kindertijd), dan is dat gevoel van onbegrip en van niet-gezien worden extra triggerend. Bij onverwerkt trauma zit je authenticiteit als het ware bedolven onder traumastof. Onverwerkt trauma en hoogbegaafdheid gaan elkaar op die manier in negatieve zin versterken. 

Een complexe posttraumatische stressstoornis ligt op de loer.

In deze blog vind je meer informatie omtrent ontwikkelingstrauma bij hoogbegaafde volwassenen.

Ondernemen als hoogbegaafde

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het ondernemerschap heel waardevol is voor hoogbegaafde volwassenen. Wat ik echter voortdurend tegenkom, is dat hoogbegaafde ondernemers die nog onvoldoende in hun kracht staan niet vooruit komen met hun onderneming. Ze hebben téveel plannen, ze missen focus, ze missen daadkracht, ze hebben onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen. Zeker wanneer er nog sprake is van onverwerkt trauma is ondernemen als hoogbegaafde een grote uitdaging. In deze blog heb ik omschreven wat het betekent om te ondernemen als hoogbegaafde met onverwerkt trauma.

Als je als hoogbegaafde beslist om te gaan ondernemen, is het cruciaal dat je gaat ondernemen op een manier die bij jou past, op een manier die intrinsiek gemotiveerd is, gemotiveerd vanuit jouw diepste kern. Zo is het best mogelijk dat je als hoogbegaafde ervoor kiest om te ondernemen die minder 'sociaal wenselijk' is. Voor hoogbegaafden heeft de term 'succesvol ondernemen' vaak een andere invulling. Succesvol betekent voor hen iets wezenlijks in de wereld zetten. Iets waar de wereld beter van wordt. Iets dat hun voldoening en waardering oplevert. Geld en aanzien zijn vaak niet hun primaire drijfveren. 

Verder is het belangrijk dat jouw ware kern niet meer te diep verstopt ligt onder traumastof.
 

Rust vinden als hoogbegaafde

Hoogbegaafdheid is een ontzettend waardevolle eigenschap.

En toch hoor ik regelmatig van hoogbegaafden 'was ik maar niet hoogbegaafd' 'ik vind er helemaal niks aan' 'ik leef altijd in onrust' 'mijn gedachten staan nooit stil' 'ik wil niet langer hoogbegaafd zijn'.

Tot rust komen als hoogbegaafde is inderdaad niet eenvoudig. Maar het kan ♥ Stap voor stap. Het begint bij bewustwording: wat is het om hoogbegaafd te zijn? hoe heeft hoogbegaafdheid tot hiertoe mijn leven bepaalt? hoe blijft hoogbegaafdheid mijn leven bepalen?


Samen onderzoeken hoe we van jouw hoogbegaafdheid jouw kracht kunnen maken

Ik geloof heel erg in de mogelijkheden, het potentieel en de kracht van hoogbegaafde kinderen, tieners, adolescenten en volwassen. Ik geloof in jou. Als je graag met mij wil brainstormen over hoogbegaafdheid, als je op zoek bent naar begeleiding, als je op zoek bent naar een klankbord, ben je welkom bij mij.

Je kan me hier een berichtje sturen

Is begeleiding bij hoogbegaafdheid zinvol?

Hoogbegaafdheid kan erg verwarrend zijn. Vaak voelen hoogbegaafden zich anders, onbegrepen, soms zelfs ongewenst. 

Begeleiding kan zinvol zijn wanneer je ervaart dat je vast dreigt te lopen. Dat kan zijn op het vlak van school, werk, ondernemerschap, binnen relaties.

Mensen die ik tot hiertoe begeleid heb, geven vaak aan dat ze bij mij het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan, dat er niks mis is met hen. Dat klopt: je staat er niet alleen voor en er is zeker niks mis met jou.
 

Is een IQ-test nodig?

Mijn antwoord is nee. Hoogbegaafdheid wordt heel vaak verward met hoogintelligentie. Het klopt dat hoogbegaafden een bovengemiddeld IQ hebben. Voor mij is dat echter secundair.

Ik richt mij in begeleidingen vooral op het zijnsluik van hoogbegaafdheid. Denk hierbij aan begeleiding bij vragen als:
* hoe kan ik mij meer thuis voelen in deze maatschappij?
* hoe komt het dat niemand mij begrijpt?
* hoe komt het dat ik geen gepaste job vind?
* hoe komt het dat ik niet vooruit kom als ondernemer?

Inzicht in de antwoorden op dergelijke vragen vind ik veel belangrijker dan het getal dat je intelligentie weergeeft.

Verbinding tussen lichaam en geest

Gezien ik zelf hoogbegaafd ben én een zeer uitdagende kindertijd en jeugd achter de rug heb, heb ik heel lang vanuit mijn hoofd geleefd. Er was een totale disconnect met mijn gevoelens én met mijn lichaam. Vele van mijn cliënten vertonen hetzelfde. Overigens vaak met eetstoornissen tot gevolg.

In mei 2019 volg ik een introductieworkshop Somatic Experiencing. Best een uitdaging als hoogbegaafde die telkens vanuit haar hoofd geleefd heeft. Om diepgaand te helen, is het echter cruciaal dat we opnieuw verbonden raken met ons lichaam.

Als de workshop bevalt, start ik in het najaar van 2019 met de opleiding tot Somatic Experiencing Practitioner. Om mezelf nog diepgaander te helen en om jullie nog holistischer te kunnen begeleiden.