Wanneer we spreken over trauma wordt er vaak gedacht aan trauma ontstaan in oorlogssituaties, na natuurrampen, in armoedegebieden. Trauma heerst echter overal, ook in landen waar het economisch stabiel is.

Er zijn verschillende vormen van trauma. Zo kan men spreken van acuut trauma, van chronisch trauma, van complex trauma. Mensen die bij mij aankloppen, zijn meestal getroffen door complex trauma.

Complex trauma ontstaat vaak na een onveilige jeugd. Denk hierbij aan opgroeien bij een verslaafde ouder, bij een psychisch zieke ouder, bij een ouder met narcistische kenmerken, aan seksueel misbruik, aan emotionele verwaarlozing. Dit laatste is niet te onderschatten: wat niet gezegd wordt, kan evenveel pijn doen dan wat wel gezegd wordt..

Hoe hevig en zwaar de gebeurtenissen ook geweest zijn, trauma gaat niet om wat er gebeurd is, maar om wat het met je gedaan heeft. Vandaar dat emotionele verwaarlozing - waarbij er zogenaamd niets traumatisch gebeurd is - evenzeer oorzaak kan zijn van complex trauma.

Wanneer je jarenlang - vaak al van kindsaf - emotioneel misbruik, genegeerd of verwaarloosd bent, is de kans groot dat je het contact met jezelf volledig kwijt bent. Je-zelf raakt dan bedolven onder dikke lagen traumastof.

Om terug in contact te komen met jezelf, is het belangrijk om traumastof zachtjes te verwijderen, om het zachtjes weg te blazen. Zodra er steeds meer stof wordt weggeblazen, komt je-zelf, je ware aard, je authenticiteit steeds meer naar boven. En dat is heel mooi ♥

Eén van de mooiste manieren om traumastof zachtjes te verwijderen, is heling in verbinding. Complex trauma is vaak ontstaan in relaties. Het kan weer geheeld worden in relaties. In gezonde relaties. In relaties waarbij er sprake is van respect, vertrouwen, validatie, eerlijkheid, openheid, kwetsbaarheid.

Vaak vinden getroffenen van complex trauma het erg moeilijk om openlijk te spreken over hoe ze zich voelen, over wat hen is overkomen. Niet zelden gaan ze zich isoleren. En dat is erg jammer. Traumaheling in isolement is bijna onmogelijk. Trauma wordt geheeld in verbinding ♥ 

Als je niet weet bij wie je terecht kan, als je wil spreken met iemand die zelf is getroffen door complex trauma, als je je hart eens wil luchten, kan je bij mij terecht voor een verbindend gesprek of traject. Ik zal te allen tijde met respect, empathie en mededogen naar je verhaal luisteren.

Je kan me hier mailen als je vragen hebt of een gesprek wil inplannen