Ondernemen als je uit balans bent

Ondernemen zit anno 2018-2019 in de lift.

Steeds meer mannen of vrouwen vinden moeizaam hun weg binnen het bedrijfsleven.

Het bedrijfsleven duwt hen teveel in een keurslijf. Ze zijn aan het recuperen van een burn-out. De balans tussen werk-privé is zoek.

En ze kiezen ervoor om te gaan ondernemen, vaak na het volgen van een traject in loopbaanbegeleiding.

Zin en onzin van loopbaanbegeleiding

Een aantal klanten zijn in 2018 bij mij gekomen met de melding: 'Tijdens loopbaanbegeleiding heb ik te horen gekregen dat ik het profiel van de ondernemer heb.' Ok, dat is fijn. En nu, hoe gaat het verder?

Loopbaanbegeleiding kan heel waardevol zijn. Waar ik echter moeite mee heb, is wanneer iemand een traject loopbaanbegeleiding volgt en vervolgens in een hokje wordt geduwd. Dat is in mijn optiek té kort door de bocht.

In mijn ogen is ieder mens namelijk uniek en zijn bepaalde hokjes enkel richtinggevend. Wanneer de conclusie na loopbaanbegeleiding is 'Jij hebt het profiel van de ondernemer' verwacht ik op zijn minst dat er verdere handvatten worden aangereikt omtrent ondernemerschap. En dat er gewezen wordt op de uitdagingen binnen het ondernemerschap.

Ondernemen wanneer je uit balans bent 

In 2018 heb ik startende ondernemers over de vloer gekregen die totaal uit balans waren. De vraag is dan of zo iemand er goed aan doet om te gaan ondernemen. Sommigen onder hen willen het krampachtig proberen want loopbaanbegeleiding heeft immers uitgewezen dat ze het ideale ondernemersprofiel hebben...

Of - nog erger - een of andere business goeroe heeft hen - meestal voor veel geld - een magische wonderformule verkocht. Die ze dan uitproberen en die vervolgens toch niet zo magisch blijkt te zijn.

Laat me 1 ding duidelijk stellen: wanneer je téveel uit balans bent, is het zaak om na te gaan wat de oorzaak hiervan is. Meestal is het geen goed idee om een onderneming op te richten wanneer je energiepeil niet optimaal is. Een onderneming opstarten is topsport. Je dient hiervoor in optimale - of toch minstens goede - conditie te zijn. Wanneer je uit balans bent door bijvoorbeeld een te hoge mate van stress, door onevenwicht in je gezinsleven, door onverwerkt trauma, door sluimerende ziekte, door financiële onzekerheid, dan is het zeer de vraag of het voor jou het juiste moment is om een onderneming in hoofdberoep op te starten.

Ondernemen in bijberoep

Soms is het een beter idee om je onderneming rustig aan uit te bouwen, bijvoorbeeld in de vorm van bijberoep. Wanneer je echter voor deze vorm kiest, is het aan te bevelen om de balans goed te bewaken. Zelf heb ik 3 jaar lang fulltime gewerkt en runde ik daarnaast een webshop in bijberoep. Dat beveel ik niet aan, zeker niet als je nog jonge kinderen hebt of wanneer je energiepeil niet optimaal is.

Ondernemen in bijberoep kan wel een mooie optie zijn door bijvoorbeeld minder uren te gaan werken in je hoofdberoep. Door jouw ondernemersdroom te bespreken met je werkgever. Een hedendaagse, mensgerichte werkgever staat hier meestal voor open.

Ik zeg wel duidelijk: een hedendaagse, mensgerichte werkgever. Niet iedere werkgever staat hiervoor open. Sommige werkgevers willen absoluut dat hun werknemers fulltime werken. Anderen voelen ondernemen in bijberoep als een bedreiging voor het hoofdberoep. Het kan wel de moeite lonen om het open te bespreken. Dan heb je meteen een test hoe hedendaags en mensgericht jouw werkgever is ;-)

Werken aan balans

Indien je twijfelt aan de timing van jouw ondernemersdroom bekijk ik graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Is het het juiste moment om te gaan ondernemen? Ben je voldoende in balans? Een fijne manier om dit samen te bekijken, is de workshop 'Het levenswiel als ondernemer.' Tijdens deze workshop gaan we samen kijken hoe het op dit ogenblik gesteld is met balans in jouw leven. Of je klaar bent voor het ondernemerschap.

Als je liever eerst kennismaakt, is dat ook prima. Je kan me hiervoor mailen, bellen of je aanmelden via deze link voor een kennismakingsgesprek.

be balanced ~ be you