Van marketing consultant tot business coach

Toen ik in mei 2017 Social Balance oprichtte, was het initiële plan om ondernemers te ondersteunen in hun social media strategie. Al snel kwam ik tot de vaststelling dat vele ondernemers er moeite mee hadden om zich zichtbaar te maken op Facebook, op Instagram of via video.


Ik besefte dat er een diepere laag nodig was om ondernemers écht vooruit te helpen. Mijn toolbox aan marketingkennis was niet wat deze ondernemers nodig hadden. Ze gaven bijna allemaal blijk van een gebrek aan zelfvertrouwen, aan zelfinzicht en aan zelfkennis.

 

Vervolgens ging ik op zoek naar een oplossing. Hoe kon ik ondernemers nog meer vooruit helpen, verder dan de grenzen van Facebook en Instagram? Eind 2017 koos ik ervoor om ondernemerscoaching toe te voegen aan het aanbod van Social Balance.


Tot mijn crash in 2018... 

 

Van business coach naar begeleiding van volwassenen die uit balans zijn

In 2018 kwam ik erachter dat ik zelf nog kampte met onverwerkte traumastukken uit mijn kindertijd. Zowat het hele jaar 2018 heb ik gespendeerd aan het verwerken van mijn eigen traumastukken én aan het uitwerken van mijn boek 'er is niks met jou'.

 

Wat er gebeurt bij traumaverwerking is dat je stilaan tot het besef komt dat je authenticiteit lange tijd verstopt zat onder dik traumastof. Zo ook bij mij. Ik was de weg kwijt. Hoe wilde ik verder met mijn leven? Hoe wilde ik Social Balance verder vormgeven?


In 2019 heb ik besloten om Social Balance volledig om te gooien. Om mijn marketingactiviteiten af te bouwen en om mij te gaan inzetten als ervaringsdeskundige. 

 

Het was geen sinecure om deze stap te zetten. Werken als ervaringsdeskundige staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Het landschap in de reguliere gezondheidszorg is vaak erg academisch gestuurd. Ik heb maandenlang gezocht naar een opleiding die bij me paste. En ik heb ze gevonden ♥ Ik volg de opleiding 'Compassionate Inquiry' bij Dr Gabor Maté. 

 

Wanneer ik een gesprek voer met gelijkgestemden, met lotgenoten, staan de woorden empathie, verbinding, vertrouwen en respect centraal.
Ik streef ernaar om écht naar je te luisteren. Ik zal niet komen aanzetten met een of andere magische oplossing. Want die is er niet. Verwerking van chronisch trauma is hard werken. Een wonderformule bestaat niet.

Wat ik telkens weer ervaar in begeleidingen, is dat een zacht, empathisch, verbindend gesprek verlichting kan brengen. Het gevoel van écht gehoord en gezien te worden, is ontzettend helend ♥


 

Social Balance - Inge Vandecaetsbeek

Ik ben Inge ~ ervaringsdeskundige emotioneel & seksueel misbruik

Mensen die bij mij komen, brengen vaak onthutsende verhalen met zich mee.
Verhalen van onbegrip, van onmacht, van frustratie, van wanhoop, van stress, van onrust, van onverwerkt trauma.

Hoe komt dat?
Waarom zijn zovele mensen uit balans?

Wat mij steeds meer opvalt, is dat mensen die bij mij komen het contact met zichzelf kwijt zijn. Ze weten niet wie ze zijn, waarvoor ze hier op aarde rondlopen, wat het doel van hun leven is.

Mensen die ik begeleid, vertonen meestal een uitdagende mix van nurture en nature.
Ik leg het even uit. Nature / aard : bijna iedereen die bij mij komt, is hoogbegaafd. Nurture  / omgeving: iedereen die bij mij komt, heeft een erg uitdagende kindertijd of jeugd achter de rug.

Dé gemeenschappelijke component is emotioneel en/of seksueel misbruik. Wanneer we op jonge leeftijd seksueel en/of emotioneel misbruikt zijn, verliezen we het contact met onszelf. We gaan een masker dragen, we verstoppen onze ware aard, we passen ons aan, we durven geen 'nee' zeggen, we hebben veel moeite met grenzen stellen.

Het resultaat is dat we op de duur niet meer voelen, niet meer weten wie we werkelijk zijn. Onze authenticiteit raakt steeds meer bedolven onder traumastof. En dat is erg vermoeiend. We raken uit balans, oververmoeid, komen in een burn-out terecht, worden psychisch ziek, worden fysiek ziek.

Het vergt veel moed en durf om voor jezelf te kiezen, om maskers af te werpen, om grenzen te stellen, om te kiezen voor balans, om trauma te verwerken.

Ik weet het.
Na jaren van anderen pleasen, was het absoluut geen sinecure om eindelijk voor mezelf te kiezen, om te kiezen voor balans, om een leven te gaan leiden zoals ik dat wilde.

Om mezelf enkel te omringen met positieve, inspirerende mensen.
Om afstand te nemen van leegzuigende contacten.
Om eindelijk te gaan leven en werken op een manier die bij mij past.
Om onverwerkte traumastukken diepgaand te transformeren.
Om een ontspannen mama te zijn voor mijn 2 geweldige kinderen.

Van 'successfully adapted' naar mezelf

Maar het is me gelukt ♥ Met (heel) veel vallen en opstaan weliswaar.
Traumastof is steeds meer weggewaaid. Het resultaat is dat ik terug in contact sta met mezelf en met mijn lichaam. Wat een verademing.

Betekent dit dat het alle dagen rozengeur en maneschijn is? Nee hoor.
Ook ik heb wel eens mindere dagen. Mijn energiepeil is niet altijd optimaal.

Het mooie is dat ik steeds beter aanvoel wat ik nodig heb. Het lukt om grenzen stellen, het lukt om goed voor mezelf te zorgen, het lukt om 'nee' te durven zeggen, het is gelukt om afstand te nemen van toxische relaties, het lukt om de nodige rust in te lassen.

Het mooiste dat je kan worden, is jezelf ♥

Als je graag een gesprek met mij inplant, kan je me hier contacteren

In deze blog kan je nog meer lezen over mijn persoonlijke zoektocht.